את האהבה למשחקים ופעילות גופנית אפשר ואף רצוי לפתח אצל ילדים מגיל צעיר, כי הם עוזרים להם להתפתח כמו שצריך מכל הבחינות. כאן נספר לכם על החשיבות של משחק ופעילות גופנית לילדים וניתן לכם המלצות לדרכים ואביזרים שדרכם תוכלו להפוך את השגרה לפעילה ומהנה יותר.
היתרונות של משחק ופעילות גופנית לילדים
משחק ופעילות גופנית לילדים הם חלק חשוב מהשמירה על בריאותם של ילדים. פעילות סדירה מסייעת בשמירה על משקל תקין, בחיזוק שרירים ועצמות, בשיפור סיבולת לב ריאה וגם מפחיתה את הסיכון למחלות כרוניות בעתיד. חשיפה לאור השמש במהלך פעילות גופנית בחוץ חיונית גם לייצור ויטמין D בגוף, התורם לבריאות העצמות.
משחקים ופעילות תורמים מאוד להתפתחות המיומנויות המוטוריות והקואורדינציה בקרב ילדים. זחילה, הליכה, ריצה, קפיצה ומשחק בכדור – כל אלו מסייעים בשיפור השליטה על הגוף. בנוסף, משחקים מאתגרים ומעודדי חשיבה כמו פאזלים ומשחקי אסטרטגיה מקדמים את ההתפתחות הקוגניטיבית והמנטלית של הילדים.
משחק עם חברים או בני משפחה מפתח אצל ילדים כישורים חברתיים חשובים כמו שיתוף פעולה, תקשורת, אמפתיה ופתרון קונפליקטים. ילדים לומדים דרך המשחק לווסת רגשות, להתמודד עם תסכול ולפתח חוסן נפשי. המשחק הוא גם כר פורה לביטוי עצמי, ליצירתיות ולדמיון. זה הזמן לארגן טורניר כדורגל עם המשפחה והחברים או פשוט ללכת לפארק וליהנות מזריקת פריזבי.
טיפים לעידוד משחק ופעילות גופנית לילדים
ארגוני הבריאות ממליצים כי ילדים וילדות בכל הגילאים צריכים לעסוק בפעילות גופנית מגוונת במשך לפחות 60 דקות מדי יום בעצימות מתונה. חשוב לשלב פעילויות אירוביות, חיזוק שרירים ועצמות.
ילדים לומדים דרך חיקוי, וההתנהגות של ההורים משפיעה מאוד על הרגלי הפעילות שלהם. הורים שמקפידים על אורח חיים פעיל, משתתפים בפעילויות ספורטיביות ומגלים עניין בתחום, מעודדים גם את ילדיהם לאמץ הרגלים דומים. שיתוף הילדים בפעילויות כמו הליכות, רכיבה על אופניים או משחקי כדור הוא הזדמנות מצוינת לזמן איכות משפחתי ולחינוך לאורח חיים בריא.
כבר מגיל צעיר ניתן להתחיל ולעודד תנועה אצל תינוקות ופעוטות דרך משחק חופשי על הבטן או הגב, שימוש במתקני טיפוס ומגלשות בגן השעשועים, ריקודים לצלילי מוזיקה, משחקי מחבואים ותופסת. גם הליכה יחפים על משטחים שונים כמו דשא, חול ואבנים קטנות מסייעת בפיתוח מערכת החישה והשרירים.
גם בלי חוגי ספורט מובנים, יש פעילויות רבות שמשפחות יכולות לעשות יחד כדי לעודד אורח חיים פעיל. טיולים בחיק הטבע עם מסלולי הליכה מאתגרים, משחקים כמו תופסת ומחניים, בניית מכשולים ומסלולים בחצר או בבית, ואפילו עזרה בעבודות הבית כמו גינון וניקיון – כולן דרכים להפוך את שגרת היום יום לפעילה ומהנה יותר.
ימים קרים וגשומים עלולים להקשות על קיום פעילות גופנית, אך גם לעונה זו יש פתרונות. מתחמי משחקים מקורים, בריכות מחוממות, חדרי כושר לילדים וספורט אתגרי כמו טיפוס וניווט הם רק חלק מהרעיונות שתוכלו להשתמש בהם. גם בבית אפשר ליצור פינת ספורט עם מזרנים, כריות, חישוקים וכדורים. ריקודים, יוגה ומשחקי וידאו אקטיביים כמו Just Dance הם עוד אפשרויות מהנות ומצוינות.
טיפים לבחירת מתקני משחקים שמעודדים משחק ותנועה
בעת בחירת ציוד ומתקני משחק לבית, לחצר או לגן או לבית הספר, מומלץ להעדיף כאלו שמזמינים תנועה ואינטראקציה. מתקני טיפוס, מגלשות, נדנדות וקירות אנכיים מאתגרים את הילדים פיזית. מתחמי משחק רב תכליתיים עם אלמנטים שניתן לטפס, לקפוץ ולעמוד עליהם מפתחים את הקואורדינציה. גם ציוד נייד כמו חישוקים, חבלים, כדורים, מחבטים וקורקינטים יכולים לספק מגוון פעילויות תנועתיות. ככל שסביבת המשחק מאתגרת ומגוונת יותר, כך היא תמשוך את הילדים לפעילות מוטורית עשירה שתורמת להתפתחותם.
לסיכום
משחק ופעילות גופנית לילדים הם נדבך חיוני בהתפתחות הבריאה שלהם מבחינה גופנית, קוגניטיבית, רגשית וחברתית. הורים יכולים לתרום רבות לעידוד אורח חיים פעיל על ידי מתן דוגמה אישית, יצירת הזדמנויות למשחק ותנועה, ובחירה מושכלת של סביבות משחק מאתגרות. השקעה בהרגלים נכונים מגיל צעיר בבית וגם בבית הספר תעזור לילדים להיות בריאים, מאושרים ופעילים יותר מבחינה גופנית.